НАЈВАЖНО ЗА УВИД И УПИС ВО ИЗБИРАЧКИОТ СПИСОК И БОЈКОТ НА РЕФЕРЕНДУМОТ!

При увид и упис во Избирачкиот список, важно е да ги следите чекорите како што следи:

ПРВО, Најдоцна со 24.00 часот на 23 август 2018 година задолжително проверете дали Ве има на Општиот избирачки список на линкот https://izbirackispisok.gov.mk/. Внесете го вашиот единствен матичен број и бројот од сликата и кликнете БАРАЈ!

ВТОРО, Пребарувањето на истиот линк продолжето го со внесување на Вашата адреса, заради лроверка дали запишале фантомски гласач за изборна измама! Доколку пронајдете на Вашата улица и број, во вашата куќа или стан и зграда, непознати кои таму не живеат сликајте го линкот и пријавете во ДИК, МВР, медиумите, социјалните мрежи и Координативното тело против референдумот при СМК во инбокс или на е-маил info@wmc-a.com – Aко сте во местото на живеење, поднесете барање за бришење на непознатите фантомски гласачи до надлежното подрачно одделение и канцеларија на Државната изборна комисија!

ТРЕТО, Ако сте на привремена работа и престој во странство, а Ве има на Избирчакиот список на линкот https://izbirackispisok.gov.mk/, НЕ СЕ ПРИЈАВУВАЈТЕ за упис во Избирачкиот список во странство, преку надлежната амбасада или конзулат! На тој начин оневозможувате, да ве има на две гласачки места, со можност: Вие да не гласате во странство, а за Вас да гласа фантомски гласач во Републиката со лажно претставување со лажна лична карта или пасош!

Ако во Избирачкиот список во седмата изборна единица во странство, има повеќе запишани Албанци за референдум отколку на последните парламентарни избори во 2016 година, за очекување е некој да ги инструира да гласаат во амбасадите и конзулатите, Државната изборна комисија да не ги избрише во гласачките места во Републиката, и друг да ги наполни киутиите во Македонија место нив – двапати да се бројат во вкупниот број на избирачи што гласале – еднаш во странство, вторпат во Реубликата, еднакво на тежок организиран криминал и злосторничко здружување – изборна измама! За овие избирачи мора да се изврши задолителна ревизија, дали еднаш гласале во странство, и дали за нив и некој друг гласал во Македонија! Затоа чудната кампања на Владата, “дијаспората“ масовно да се запише на Избирачкиот список и да гласа на референдумот, наспроти барањето на СДСМ во 2015 и 2016 година да ги укине изборните единици за Македонците во странство!

ЧЕТВРТО, Ако сте на привремена работа и престој во странство, Ве нема на единствениот Избирачкиот список на линкот https://izbirackispisok.gov.mk/ а со 23 август сте во Републиката, задолжително посетете го надлежното подрачно одделение и канцеларија на Државната изборна комисија и поднесете барање за упис во Избирачкиот список во Републиката!

ПЕТТО, Ако сте на привремена работа и престој во странство, а Ве нема на единствениот Избирачки список на линкот https://izbirackispisok.gov.mk/, може да се пријавите со своерачно потпишана пријава до најблиската амбасада и конзулат на Македонија или испратена по електронски пат преку веб апликација на Државната изборна комисија https://dijaspora.sec.mk. Ова пријавување важи само за ова гласање! За наредни избори, повторно следи обврската: Доколку сакате да гласате во странство, задолжително треба да го повторите пријавувањето за упис во Избирчакиот список во истата амбасада и конзулат или по електронски пат преку веб апликацијата на Државтана изборна комисија!

ШЕСТО, Ако Вие не се пријавете дека сте на привремена работа и престој во странство, власта не знае каде сте, ниту смее по службеност да ве запише во седмата изборна единица во странство. Државната изборна комисија е должна по службеност да Ве запише на Избирчакиот список според Вашето последно живеалиште во Република Македонија! Ваше право е каде ќе извршите упис во Избирачкиот список: Во странство преку надлежната амбасада и конзулат во седмата изборна единица, или на гласачкото место според адресата во место на живеење во Републиката!

ШЕСТО(a), Македонците во странство, на 29 септември, нека никој не седи дома, тој ден наутро одете на молитва во Вашиот храм, запалете свеќа за здравје на живите, за помен на мртвите и за спомен на сите загинати за слободата и државноста на Македонија, и се знае: НИКОЈ ДА НЕ ГЛАСА! Сите заедно следете го текот на гласањето пред амбасадата и конзулатот цел ден, до затворањето на гласачкото место, ставајте цртки кои и колку влегуваат во гласачкото место, сликајте ги со мобилен за спомен сите што ќе гласаат, и во 20 часот пред амбасадата и конзулатот прославете голема победа за Македонија, пораз на референдумот и отфрлање на промената на името на државата и идентитетот на нацијата, во очекување на неотповиклива оставка на Владата и распуштање на Собранието!

СЕДМО, Македонците во Републиката, на 30 септември, нека никој не седи дома, тој ден наутро одете на молитва во Вашиот храм, запалете свеќа за здравје на живите, за помен на мртвите и за спомен на сите загинати за слободата и државноста на Македонија, и се знае: НИКОЈ ДА НЕ ГЛАСА! Сите заедно следете го текот на гласањето пред гласачкото место цел ден, до затворањето на гласачкото место, ставајте цртки кои и колку влегуваат во гласачкото место, сликајте ги со мобилен за спомен сите што ќе гласаат, и во 20 часот на сите плоштади во сите села и градови прославете голема победа за Македонија, пораз на референдумот и отфрлање на промената на името на државата и идентитетот на нацијата, во очекување на неотповиклива оставка на Владата и распуштање на Собранието!

ОСМО, Нека никој не Ве лаже, ако сте против референдумот, да гласате со заокуржување ПРОТИВ на гласачкото ливче! ВООПШТО НЕ ГЛАСАЈТЕ! Сите што бојкотирате, со самото негласање потврдувате дека сте против референдумот! Сите што се против референдумот, не треба да гласаат против, туку треба да бојкотираат! На 29 односно 30 септември не влегувајте во гласачкото место и ВООПШТО НЕ ГЛАСАЈТЕ! Секој глас, макар и против, го зголемува цензусот за важност на референдумот!

ДЕВЕТТО, РЕФЕРЕДНУМОТ СПОРЕД ЧЛЕНОТ 120 ОД УСТАВОТ, ВАЖИ САМО АКО ИЗЛЕЗАТ ДА ГЛАСААТ МНОЗИНСТВО (900.001) ОД ВКУПНИОТ БРОЈ ЗАПИШАНИ ИЗБИРАЧИ (1.800.000) И АКО ОД ИЗЛЕЗЕНИТЕ НАЈМАЛКУ 900.001 ГЛАСААТ “ЗА“, А ТОА Е НЕВОЗМОЖНА МИСИЈА!

ДЕСЕТТО, Ако не излезат мнозинство (900.001) од вкупниот број запишани избирачи (1.800.001) и ако не гласаат “за“ најмалку 900.001 избирачи, Спогодбата Димитров-Коѕиа станува ништовна, а Референдум за истото прашање за членство во ЕУ и НАТО не може да се повтори до 30 септември 2020 година! Кога и да е, министрите и пратениците и нивните соучесници, ќе лежат доживотно во Идризово со конфискација на имотот од семејството, дома и во светот, поради велепредавство, геноцид врз Македонскиот народ и злосторство против човештвото што не застарува!


Светскиот Македонски Конгрес, 28 Генерално Собрание избра Координативно тело против референдумот во чиј состав се:

(1) Тодор Петров, координатор, (2) Неговото Високопреосвештенство г. Агатангел, Митрополит повардарски, член, (3) Ниче Димовски, генерален секретар на Светскиот Македонски Конгрес, член, (4) Ефтим Клетников, претседател на Македонски манифест, член, (5) проф.д-р Михајло Миноски, претседател на Комисијата за истражување и документирање на геноцидот врз Македонскиот народ, член, (6) Александар Дамјановски, координатор за референдумот во Македонската координативна мрежа СУМ Сите за Македонија, член, (7) Александар Илиевски, од движењето “Млади за Македонија“, член, (8) Александар Јаневски, претседател на Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија – Битола, член, (9) Отец Ивица Тодоров, член, (10)Боби Темелков, претседател на Светскиот Македонски Конгрес – Канада, член, (11) Џим Стефановски, копретседател на Светскиот Македонски Конгрес – Австралија, од Сиднеј, член, (12) Горан Котев, копретседател на Светскиот Македонски Конгрес – Австралија од Мелбурн, член, (13) Саша Петков, претседател на Светскиот Македонски Конгрес – Јужно-Африканска Република, член, (14) Симо Поповски, претседател на Светскиот Македонски Конгрес – Велика Британија, член, и (15) Бил Николов претседател на Македонското меѓународно движење за човекови права од Канада, член.

За повејќе информација и помош, јавете се кај нас.

 

Click to Contact WMC

 

 

 

 

 

 

 

 

 ENGLISH TRANSLATION;

IMPORTANT INFORMATION REGARDING SEARCHING AND REGISTRATION ON THE VOTING LIST AND THE BOYCOTTING OF THE REFERENDUM!

When searching and enrolling in the Voters List, it is important to follow these steps:

  1. Check that you are on the General Electoral List no later than 24.00 on the 23 August 2018 by following the link https://izbirackispisok.gov.mk/. Enter your unique ID number (Edinstven Matichen Broj – EMB) and the number under the picture of your passport and click SEARCH!
  2. Search for your address following the same link and check for any phantom voters or other signs of electoral fraud listed at your address. If you find any unknown names of people who do not live at your address, copy the link or take a screenshot and report to the SEC, the Ministry of the Interior, the media, social media, the Coordinative Body against the referendum and submit it to WMC’s inbox or email info@wmc-a.com. If the address is your place of residence, submit a request to delete the unknown phantom voters to the competent regional department and the office of the State Election Commission!
  3. If you are temporarily working or staying abroad and you are listed on the Voting list at the link https://izbirackispisok.gov.mk/, DO NOT APPLY to be enrolled on the Voters List via the embassy or consulate! By not doing so, it stops them from having people registered at two polling stations and eliminates the possibility of allowing a phantom voter in the Republic voting with a false identity card or passport!

If there are more Albanians enrolled in the seventh electoral district Voters List abroad for the referendum than in the 2016 parliamentary elections, it is expected that they have been instructed to vote in the embassies and consulates and to also keep their names registered on the State Election Commission Voters List. This will allow others to fill their place at the polling stations and the voting boxes in Macedonia to try and double the number of voters who cast their vote – once abroad and the second time in the Republic. This equates to electoral fraud indicating heavily organized crime by criminal associations. For these voters, there must be a backward audit to investigate whether they voted once abroad and whether someone else also voted for them in Macedonia! This is the reason for the strange government campaign towards the “diaspora” asking them to massively enroll in the Voters’ List and vote in the referendum, in stark contrast of SDSM’s request in 2015 and 2016 to abolish the electoral districts for the Macedonians abroad!

  1. If you are temporarily working or staying abroad, you are not on the Voters List at the link https://izbirackispisok.gov.mk/ and will be in the Republic on August 23, you must visit the competent regional department and the office of the State Election Commission to apply for registration in the Voters List.
  2. If you are temporarily working or staying abroad and you are not on the only Voters list at the link https://izbirackispisok.gov.mk/, you can register with a written application at the nearest Embassy or Consulate of Macedonia or send it electronically via the web page of the State Election Commission https://dijaspora.sec.mk. This process is only valid for this vote! For subsequent elections, the obligation will be to repeat the process: that is if you want to vote from abroad, you have to repeat the registration for enrollment on the Electoral List in the same embassy and consulate or electronically through the web page of the State Election Commission!
  3. If you do not report that you are temporarily working or staying abroad, the government does not technically know where you are and are not allowed officially add you to the Voting List in the seventh election district abroad. The State Election Commission is obliged to enroll you on the Voting list according to your last place of residence in the Republic of Macedonia! It is your right to decide where will you make an entry in the Voters’ List: Abroad through the relevant embassy and consulate in the seventh constituency, or at the polling station according to the address of your last place of residence in the Republic!

To the Macedonians abroad, on September 29 don’t sit at home. Go to prayer in your church/temple in the morning, light a candle for good health for the living, to remember the dead and for the memory of all those killed for fighting for the freedom and statehood of Macedonia. It goes without saying that NO ONE IS TO VOTE! Gather together and observe the voting process in front of the embassy and the consulate all day until the closing of the polling stations. Take note of all those that enter the polling station and photograph them to create a log of everyone who has come to vote. At 8 pm celebrate the big victory for Macedonia at the embassy or the consulate with the defeat of the referendum and rejection of the change of the name for the state and the identity of the nation. Celebrate the pending and irrevocable resignation of the Government and the dissolution of the Assembly!

  1. Macedonians in the Republic, on September 30, don’t sit at home. Go to prayer in your church/temple in the morning, light a candle for good health for the living, to remember the dead and for the memory of all those killed for fighting for the freedom and statehood of Macedonia. It goes without saying that NO ONE IS TO VOTE! Gather together and observe the voting process all day until the closing of the polling station. Take note of all those that enter the polling station and photograph them to create a log of everyone who has come to vote. At 8 pm in all the squares, in all the villages and cities celebrate a great victory for Macedonia, the defeat of the referendum, the rejection of the name change for the state and the identity of the nation. Celebrate the pending and irrevocable resignation of the Government and the dissolution of the Assembly!
  2. Do not let anyone trick you into voting AGAINST in the ballot if you are opposed the referendum! DO NOT RAISE YOUR VOICE! By boycotting and not voting, you confirm that you are against the referendum! Anyone who is against the referendum should not vote against, they should boycott! On September 29th and September 30th, do not enter the polling station and DO NOT RAISE YOUR VOICE! Every vote, whether it is for or against, increases the censuses for the referendum!
  3. UNDER ARTICLE 120 OF THE CONSTITUTION, A REFERENDUM IS ONLY VALID IF A MAJORITY OF VOTERS (900,001) FROM THE TOTAL NUMBER OF ENROLLED VOTERS (1,800,000) TURN OUT AND ONLY IF THERE IS A MAJORITY OF VOTES ‘IN FAVOUR’ (900,001) FROM THE TOTAL NUMBER OF VOTERS ON THE ELECTORAL ROLL (180,000), AND THAT IS IMPOSSIBLE MISSION!
  4. If the majority of votes does not equal 900,001, that is the majority of enrolled voters from the 1,800,000 do not vote in the affirmative, the Dimitrov-Kotsias Agreement becomes null and void, and a referendum on the same issue for EU and NATO membership cannot be repeated until September 30, 2020! Irrespective of when that may be, the ministers, parliamentarians and their accomplices will be incarcerated for life with the confiscation of their property and that of their the family, both at home and around the world. They will be tried for high treason, genocide against the Macedonian people and crimes against humanity that will never be forgotten!

The World Macedonian Congress, 28th General Assembly, elected a Coordinative Body against the referendum consisting of:

(1) Todor Petrov, Coordinator, (2) His Eminence, (3) Niče Dimovski, General Secretary of World Macedonian Congress, Member, (4) Eftim Kletnikov, President of the Macedonian Manifesto, member, (5) Prof. Dr. Mihajlo Minoski, President of the Commission for the Protection of the Rights of Persons with Disabilities (6) Aleksandar Damjanovski, coordinator for the referendum in the Macedonian Coordinating Network SUM All for Macedonia, member, (7) Aleksandar Ilievski, from the “Youth for Macedonia” movement, member, (8) Aleksandar Janevski, President of the Association (9) Father Ivica Todorov, member, (10) Bobi Temelkov, President of the World Macedonian Congress – Canada, member, (11) Jim Stefanovski, Co-President of the World Macedonian Congress – (12) Goran Kotev, Co-President of the World Macedonian Congress – Australia from Melbourne, member, (13) Sasha Petkov, President of the World Macedonian Congress – South African Republic, member, (14) Simo Popovski, President of the World Macedonian Congress – Great Britain, member, and (15) Bill Nikolov, President of the Macedonian International Movement for Human Rights from Canada, member.

For more information and assistance, contact us.

Click to Contact WMC

By | 2018-08-22T02:09:25+10:00 August 21st, 2018|Community, Latest News, Press Release|0 Comments