29 12, 2018

Annual Address by the President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, in the Assembly of the Republic of Macedonia

By | 2018-12-29T12:36:49+11:00 December 29th, 2018|Latest News|Comments Off on Annual Address by the President of the Republic of Macedonia, Dr. Gjorge Ivanov, in the Assembly of the Republic of Macedonia

Distinguished attendees, The Constitution of the Republic of Macedonia obliges me, as President of the Republic of Macedonia, to address the Assembly on issues under my competence at least once a year. On this occasion and from the Assembly, I also wish to address Macedonian citizens on the most important issues that our Republic has [...]

26 12, 2018

ИНИЦИЈАТИВА ОД 150.000 ПОТПИСИ ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРАШАЊЕТО “ДАЛИ СТЕ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА ВО ДРЖАВА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА?“

By | 2018-12-26T15:19:04+11:00 December 26th, 2018|Latest News, Press Release|Comments Off on ИНИЦИЈАТИВА ОД 150.000 ПОТПИСИ ЗА ЗАДОЛЖИТЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРАШАЊЕТО “ДАЛИ СТЕ ЗА ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА ВО ДРЖАВА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА?“

Движењето #Бојкотирам денес одржа прес конференција, на која претседателот на Светскиот Македонски Конгрес Тодор Петров ја прокламира иницијативата за задолжителен референдум за името на државата. Обраќањето го пренесуваме во целост. Почитувани Македонци, по род и државјанство, Македонија е на историски крстопат. Лаконски: да се биде или да не се биде. Се разбира, што и да [...]

18 12, 2018

ЗАЕВ ВО ПАНИКА ПОРАДИ КАМПУС МАКЕДОНИЈА НА #БОЈКОТИРАМ ПРЕД ВЛАДАТА!

By | 2018-12-18T22:44:58+11:00 December 18th, 2018|Latest News|Comments Off on ЗАЕВ ВО ПАНИКА ПОРАДИ КАМПУС МАКЕДОНИЈА НА #БОЈКОТИРАМ ПРЕД ВЛАДАТА!

Во врска со употребата на сила и сериозна закана за спречување на уредно пријавениот мирен јавен собир заради изразување на јавен протест на 15 декември 2018 година пред Владата на Република Македонија Движењето #Бојкотирам одржа прес конференција, на којашто беше речено: Иако граѓаните имаат право мирно да се собираат и да изразуваат јавен протест без [...]

14 12, 2018

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА НА УСТАВНИОТ СУД: СЕ ПРОГЛАСИ ЗА НЕНАДЛЕЖЕН И ЈА ОТФРЛИ ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА ПОНИШТУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНА НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА!

By | 2018-12-14T11:32:58+11:00 December 14th, 2018|Latest News|Comments Off on СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА НА УСТАВНИОТ СУД: СЕ ПРОГЛАСИ ЗА НЕНАДЛЕЖЕН И ЈА ОТФРЛИ ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА ПОНИШТУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНА НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА!

Уставниот суд на Македонија на вчерашната триесет и прва седница ја отфрли иницијативата за поништување на Одлуката за пристапување кон измена на Уставот, заради примена на Спогодбата Димитров-Коѕиас за промена на името на државата и идентитетот на нацијата, донесена од Собранието на седницата одржана на 19 октомври 2018 година. Шест од девет уставни судии гласаа [...]

13 12, 2018

Goseva: Where is the competence of the Parliament to change the name of the state?

By | 2018-12-13T10:33:14+11:00 December 13th, 2018|Latest News|Comments Off on Goseva: Where is the competence of the Parliament to change the name of the state?

The Constitutional Court today discussed the decision of the Assembly for constitutional changes adopted by the Parliament on October 19. There was a stormy discussion among the judges whether the two initiatives initiated by the World Macedonian Congress and by lawyer Tome Todorovski from Sveti Nikole should be accepted. The judges Jovan Josifovski and Elena Goseva [...]