30 05, 2018

KOINE LANGUAGE is NOT SOLELY GREEK!

By | 2018-05-30T16:33:14+10:00 May 30th, 2018|Latest News|0 Comments

The Koine language made its way into Macedonia a little before King Philip II of Macedon's time. Poorly worded and misspelt inscriptions written in Koine were found in the Macedonian capital which indicates that the language was not well understood and was just making its way there. The roots of the Koine language may have [...]

15 05, 2018

ЗА НЕД ДО со 14 медали за Македонија од Светскиот куп во боречки вештини во Грција

By | 2018-05-15T14:06:44+10:00 May 15th, 2018|Sport|0 Comments

Македонскиот тим, кој оваа година скромно броеше 9 натпреварувачи зеде учество на Светскиот шампионат во боречки вештини кој се одржа во Сер – Република Грција [12 – 13 мај 2018]. Шампионатот беше во организација на Светската федерација за боречки вештини а реализација на домаќинот – Грчката федерација за боречки вештини под покровителство на градоначалникот на [...]

13 05, 2018

Првиот ден од Светскиот куп во Грција Македонија го заврши со 7 златни и 2 сребрени медали

By | 2018-05-13T15:50:35+10:00 May 13th, 2018|Latest News, Sport|0 Comments

Академијата за боречки вештини "ЗА НЕД ДО" од Битола како претставник во Светската федерација за боречки вештини и оваа година зема учество на Светскиот куп во боречки вештини кој се одржува во Сер - Република Грција кој се одржува викендов во организација на Грчката федерација за боречки вештини а со поддршка на градоначалникот на Сер. [...]

6 05, 2018

115 ГОДИНИ ОД УБИСТВОТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

By | 2018-05-06T12:08:58+10:00 May 6th, 2018|Latest News|0 Comments

Македонија одбележува 115 години од убиството на идеологот, организатор и водач на македонското револуционерно и национално-ослободително движење, Гоце Делчев. Одбележувањето започна со панихида на гробот на македонскиот револуционер во црквата “Свети Спас” во Скопје на која чиноначалствуваше поглаварот на Македонската Православна Црква - Охридска Ахриепископија Неговото Блаженство г.г. Стефан Архиепископ Охридски и Македонски со свештенослужители [...]