29 11, 2018

МАНДАТОТ И ИМУНИТЕТОТ НА ПРАТЕНИКОТ НИКОЛА ГРУЕВСКИ!

By | 2018-11-29T13:02:54+11:00 November 29th, 2018|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on МАНДАТОТ И ИМУНИТЕТОТ НА ПРАТЕНИКОТ НИКОЛА ГРУЕВСКИ!

Пишува Тодор ПЕТРОВ Ирелевантно дали некој некого сака или не сака. За секој важи презумцијата на невиност до правосилна судска пресуда... За сторено дело казниво со закон постојат органи кои за тоа се надлежни. На 68 седница одржана на 27 ноември 2018 година, а по предлог на комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, Собранието одобри [...]

29 11, 2018

ИНИЦИЈАТИВА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ СО 19 ДРЖАВИ!

By | 2018-11-29T12:12:07+11:00 November 29th, 2018|Latest News, Press Release|Comments Off on ИНИЦИЈАТИВА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ СО 19 ДРЖАВИ!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) до Претседателот на Републиката поднесе иницијатива за воспоставување диполоматски односи со 19 држави во светот под државното име Македонија. Во иницијативата до Претседателот на Републиката проф.д-р Ѓорге Иванов, СМК потсетува дека процесот на меѓународното етаблирање на Македонија започна после дисолуцијата на поранешна СФР Југославија, со Декларацијата за сувереност на Социјалистичка Република [...]

21 11, 2018

Никола Груевски: “Во барањето за политички азил наведов дека истиот го барам заради политички прогон од новата влада предводен од партијата СДСМ”

By | 2018-11-21T03:24:50+11:00 November 21st, 2018|Latest News|Comments Off on Никола Груевски: “Во барањето за политички азил наведов дека истиот го барам заради политички прогон од новата влада предводен од партијата СДСМ”

Пишува- Никола Груевски Денес Република Унгарија, земја членка на ЕУ и НАТО, одговори позитивно на моето претходно поднесено барање за добивање политички азил заради политички прогон во Република Македонија. Во барањето за политички азил наведов дека истиот го барам заради политички прогон од новата влада предводен од партијата СДСМ. Наведов дека владата сака да ми [...]

15 11, 2018

One Small Step for Man, One Giant Leap for WMC

By | 2018-11-15T03:40:46+11:00 November 15th, 2018|Community, Latest News, Press Release|Comments Off on One Small Step for Man, One Giant Leap for WMC

It is with great pride that the World Macedonian Congress – Australia (WMC-A) announces the appointment and promotion of Mr Jim Stefanovski as the Global Chief Operations Officer for the World Macedonian Congress (WMC). The World Macedonian Congress branches around the world are growing rapidly and after extensive international consultation amongst all WMC branches, the [...]

11 11, 2018

WMC & MHRMI File Criminal Charges Against All MPs Who Voted to Change Macedonia’s Name

By | 2018-11-11T19:52:44+11:00 November 11th, 2018|Latest News, Press Release|Comments Off on WMC & MHRMI File Criminal Charges Against All MPs Who Voted to Change Macedonia’s Name

The World Macedonian Congress and Macedonian Human Rights Movement International have filed criminal charges against Zoran Zaev, members of his government and members of parliament who voted to begin the process of amending the Macedonian Constitution. The charges (available in Macedonian here: http://mhrmi.org/news/2018/november09_m.asp) detail the crimes under the Macedonian Criminal Code, and violations of the [...]

1 11, 2018

MACEDONIAN LINGUISTICAL ROOTS – Found in Segments of the English Language and in Biblical Texts

By | 2018-11-01T15:50:10+11:00 November 1st, 2018|Latest News|0 Comments

World Macedonian Congress – Australia is proud to announce a new book named, ‘MACEDONIAN LINGUISTICAL ROOTS – Found in Segments of the English Language and in Biblical Texts’, has just been released to the public.  (One Written in English and One in Macedonian) This book, written by Australian-Macedonian Author, George Dimovski, has had many great [...]

26 10, 2018

Обраќање на отворањето на првата Национална конференција за византологија и медиевистика на тема „Самуиловата држава – 1000 години потоа (1018-2018)“

By | 2018-10-26T14:47:31+11:00 October 26th, 2018|Latest News|0 Comments

Почитувани присутни, Дами и господа, Чест ми е да ве поздравам на првата Национална конференција за византологија и медиевистика. Летово, додека престојував во вилата „Билјана" во Охрид, кај мене дојдоа професорите Филиповски и Цветановски и ме поканија да бидам покровител на оваа конференција. Додека разговаравме за Самуил, пред очи ни беше Охрид и Самуиловата тврдина. [...]

24 10, 2018

MHRMI CONDEMNS BRUTAL WESTERN TACTICS AIMED AT CHANGING MACEDONIA’S NAME, DEMANDS DEFENCE OF MACEDONIA BY MACEDONIAN POLITICIANS

By | 2018-10-24T13:56:57+11:00 October 24th, 2018|Latest News|0 Comments

In another illegal session of Macedonian Parliament, this one on October 19, 2018, opposition MPs, with women especially targeted, were held in Parliament by the US-installed government of Zoran Zaev, and blackmailed, bribed, and threatened with prison sentences – their families included – until they followed orders to vote to change Macedonia's name, history and [...]

22 10, 2018

THE CONTINUATION OF GREEK CULTURE?

By | 2018-10-22T16:32:27+11:00 October 22nd, 2018|History, Latest News|0 Comments

British historian, philosopher of history, research professor of international history at the London School of Economics and the University of London, Arnold Toynbee discusses the evolution of the meaning of the word "Hellene" in Greek literary usage, noting that it was originally given to a very specific group of northwest Greek-speaking people who lived in [...]

21 10, 2018

ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНИ НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО И ИДЕНТИТЕТОТ Е НЕПРИФАТЛИВА И НИШТОВНА!

By | 2018-10-21T04:18:21+11:00 October 21st, 2018|Latest News, Press Release|0 Comments

За Македонците, по род и државјанство, од сите делови на Македонија, во татковината и во светот, Одлуката на Собранието за пристапување кон измени на Уставот според Спогодбата Димитров-Коѕиас е неприфатлива и ништовна и претставува велепредавство на државата и нацијата поради флагрантно кршење на Уставот и законите! Светскиот Македонски Конгрес (СМК) повторно потсетува дека две третини [...]

Load More Posts