14 12, 2018

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА НА УСТАВНИОТ СУД: СЕ ПРОГЛАСИ ЗА НЕНАДЛЕЖЕН И ЈА ОТФРЛИ ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА ПОНИШТУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНА НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА!

By | 2018-12-14T11:32:58+11:00 December 14th, 2018|Latest News|Comments Off on СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА НА УСТАВНИОТ СУД: СЕ ПРОГЛАСИ ЗА НЕНАДЛЕЖЕН И ЈА ОТФРЛИ ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА ПОНИШТУВАЊЕ НА ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНА НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО НА ДРЖАВАТА!

Уставниот суд на Македонија на вчерашната триесет и прва седница ја отфрли иницијативата за поништување на Одлуката за пристапување кон измена на Уставот, заради примена на Спогодбата Димитров-Коѕиас за промена на името на државата и идентитетот на нацијата, донесена од Собранието на седницата одржана на 19 октомври 2018 година. Шест од девет уставни судии гласаа [...]

13 12, 2018

Goseva: Where is the competence of the Parliament to change the name of the state?

By | 2018-12-13T10:33:14+11:00 December 13th, 2018|Latest News|Comments Off on Goseva: Where is the competence of the Parliament to change the name of the state?

The Constitutional Court today discussed the decision of the Assembly for constitutional changes adopted by the Parliament on October 19. There was a stormy discussion among the judges whether the two initiatives initiated by the World Macedonian Congress and by lawyer Tome Todorovski from Sveti Nikole should be accepted. The judges Jovan Josifovski and Elena Goseva [...]

29 11, 2018

ИНИЦИЈАТИВА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ СО 19 ДРЖАВИ!

By | 2018-11-29T12:12:07+11:00 November 29th, 2018|Latest News, Press Release|Comments Off on ИНИЦИЈАТИВА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА РЕПУБЛИКАТА ЗА ДИПЛОМАТСКИ ОДНОСИ СО 19 ДРЖАВИ!

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) до Претседателот на Републиката поднесе иницијатива за воспоставување диполоматски односи со 19 држави во светот под државното име Македонија. Во иницијативата до Претседателот на Републиката проф.д-р Ѓорге Иванов, СМК потсетува дека процесот на меѓународното етаблирање на Македонија започна после дисолуцијата на поранешна СФР Југославија, со Декларацијата за сувереност на Социјалистичка Република [...]

11 11, 2018

WMC & MHRMI File Criminal Charges Against All MPs Who Voted to Change Macedonia’s Name

By | 2018-11-11T19:52:44+11:00 November 11th, 2018|Latest News, Press Release|Comments Off on WMC & MHRMI File Criminal Charges Against All MPs Who Voted to Change Macedonia’s Name

The World Macedonian Congress and Macedonian Human Rights Movement International have filed criminal charges against Zoran Zaev, members of his government and members of parliament who voted to begin the process of amending the Macedonian Constitution. The charges (available in Macedonian here: http://mhrmi.org/news/2018/november09_m.asp) detail the crimes under the Macedonian Criminal Code, and violations of the [...]

1 11, 2018

MACEDONIAN LINGUISTICAL ROOTS – Found in Segments of the English Language and in Biblical Texts

By | 2018-11-01T15:50:10+11:00 November 1st, 2018|Latest News|0 Comments

World Macedonian Congress – Australia is proud to announce a new book named, ‘MACEDONIAN LINGUISTICAL ROOTS – Found in Segments of the English Language and in Biblical Texts’, has just been released to the public.  (One Written in English and One in Macedonian) This book, written by Australian-Macedonian Author, George Dimovski, has had many great [...]

26 10, 2018

Обраќање на отворањето на првата Национална конференција за византологија и медиевистика на тема „Самуиловата држава – 1000 години потоа (1018-2018)“

By | 2018-10-26T14:47:31+11:00 October 26th, 2018|Latest News|0 Comments

Почитувани присутни, Дами и господа, Чест ми е да ве поздравам на првата Национална конференција за византологија и медиевистика. Летово, додека престојував во вилата „Билјана" во Охрид, кај мене дојдоа професорите Филиповски и Цветановски и ме поканија да бидам покровител на оваа конференција. Додека разговаравме за Самуил, пред очи ни беше Охрид и Самуиловата тврдина. [...]

24 10, 2018

MHRMI CONDEMNS BRUTAL WESTERN TACTICS AIMED AT CHANGING MACEDONIA’S NAME, DEMANDS DEFENCE OF MACEDONIA BY MACEDONIAN POLITICIANS

By | 2018-10-24T13:56:57+11:00 October 24th, 2018|Latest News|0 Comments

In another illegal session of Macedonian Parliament, this one on October 19, 2018, opposition MPs, with women especially targeted, were held in Parliament by the US-installed government of Zoran Zaev, and blackmailed, bribed, and threatened with prison sentences – their families included – until they followed orders to vote to change Macedonia's name, history and [...]

21 10, 2018

ОДЛУКАТА ЗА ПРИСТАПУВАЊЕ КОН ИЗМЕНИ НА УСТАВОТ ЗАРАДИ ПРОМЕНА НА ИМЕТО И ИДЕНТИТЕТОТ Е НЕПРИФАТЛИВА И НИШТОВНА!

By | 2018-10-21T04:18:21+11:00 October 21st, 2018|Latest News, Press Release|0 Comments

За Македонците, по род и државјанство, од сите делови на Македонија, во татковината и во светот, Одлуката на Собранието за пристапување кон измени на Уставот според Спогодбата Димитров-Коѕиас е неприфатлива и ништовна и претставува велепредавство на државата и нацијата поради флагрантно кршење на Уставот и законите! Светскиот Македонски Конгрес (СМК) повторно потсетува дека две третини [...]

20 10, 2018

Прес Конференција на Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски!

By | 2018-10-20T15:43:48+11:00 October 20th, 2018|Latest News|0 Comments

„За 200 години од сега, што мислите луѓето кого ќе паметат? Оние кои го предале делото, или оние кои се бореле за него?" - ова е мисла на Бенџамин Франклин, еден од татковците на САД, и човекот кој ја донел демократијата и укинал ропството. Денес во Република Македонија се случи тажен ден, црн петок, најцрниот [...]

18 10, 2018

Letter from the President of VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski to Wes Mitchell, Assistant Secretary of State

By | 2018-10-19T23:47:09+11:00 October 18th, 2018|Latest News|0 Comments

Distinguished Assistant Secretary of State Mr Mitchell, I read your letter and paid it particular attention, I would like to take this opportunity to thank you for the support my fatherland receives in terms of Euro-Atlantic integrations which are both a strategic interest of my party and of the citizens of my country. I hope that [...]

Load More Posts