11 08, 2017

SVETSKI DEN NA SEMAKEDONSKOTO POMIRUVANJE I OBEDINUVANJE!

By | 2017-08-11T09:38:45+10:00 August 11th, 2017|News by Todor Petrov|Comments Off on SVETSKI DEN NA SEMAKEDONSKOTO POMIRUVANJE I OBEDINUVANJE!

Na denešen den, pred 104 godini, na 10 avgust 1913 godina, vo Bukurešt, Romanija, zavojuvanite strani vo Prvata i Vtorata Balkanska vojna 1912-1913 godina, potpišaa miroven dogovor, poznat kako Bukureški miroven dogovor, so koj se sankcionira podelbata na Makedonija i Makedonskiot narod meǵu Bugarija, Srbija i Grcija, a del ostana i vo Albanija. Na Meǵunarodnata [...]

8 08, 2017

MAKEDONCITE MORA DA SE OSLOBODAT OD ZLOTO NA VRHOVIZMOT!

By | 2017-08-08T01:43:00+10:00 August 8th, 2017|News by Todor Petrov|Comments Off on MAKEDONCITE MORA DA SE OSLOBODAT OD ZLOTO NA VRHOVIZMOT!

Vi go prenesuvame vo celost pozdravniot govor na pretsedatelot na Svetskiot Makedonski Kongres Todor Petrov, na Dvaeset i sedmoto Generalno Sobranie na Svetskiot Makedonski Kongres što se održa na 5 avgust 2017 godina vo Golemata sala na Muzejot na makedonskata revolucionerna borba. “Počituvani braḱa i sestri Makedonci, zad nas ostana Ilinden, a po nego čemerot [...]

8 08, 2017

ОДБЕЛЕЖАН 10 АВГУСТ – СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА СЕМАКЕДОНСКО ПОМИРУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ!

By | 2017-08-08T01:14:35+10:00 August 8th, 2017|News by Todor Petrov|Comments Off on ОДБЕЛЕЖАН 10 АВГУСТ – СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА СЕМАКЕДОНСКО ПОМИРУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ!

7 август 2017 година, Скопје, Македонија - Светскиот Македонски Конгрес викендов, во дворот на црквата “Свети Спас“ до Калето, го добележа 10 Август - Светскиот Ден за семакедонско помирување и обединување. Со благослов на Неговото Блаженство г.г. Стефан Архиепископ Охридски и Македонски, свештеници на Скопската епархија на Македонската Православна Црква - Охридска Архиепископија одржаа панихида [...]

2 08, 2017

SEMAKEDONSKA ILINDENSKA SREDBA – TRNOVO 2017

By | 2017-08-02T07:05:14+10:00 August 2nd, 2017|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on SEMAKEDONSKA ILINDENSKA SREDBA – TRNOVO 2017

Maticata na iselenicite od Makedonija, Združenieto na Makedoncite od Egejskiot del na Makedonija - Bitola, Sojuzot na Makedoncite od Egejot MAKEDON i Svetskiot Makedonski Kongres i godinava se organizatori na 46. Svetska Makedonska Iselenička Sredba i na 37. Pogranična sredba na Makedoncite od Egejskiot del na Makedonija, obedineti vo edna i edinstvena Semakedonska Sredba Trnovo [...]

2 08, 2017

МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ШВАЈЦАРИЈА

By | 2017-08-02T03:59:38+10:00 August 2nd, 2017|News by Todor Petrov|Comments Off on МАКЕДОНСКА ЗАЕДНИЦА ВО ШВАЈЦАРИЈА

ДОГОВОРОТ ЗА ДОБРОСОСЕДСТВО МЕЃУ МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА, МАКЕДОНЦИТЕ ВО ШВАЈЦАРИЈА ГО СМЕТААТ ЗА НИШТОЖЕН И НЕВАЖЕЧКИ! Организацијата “Македонска дијаспора“ од Лозана, Организацијата “Александар Македонски“ од Ивердон, Асоцијацијата РЕФРАМА од Женева, Унијата на македонските училишта во Швајцарија упатија соопштение во врска со Договорот за добрососедство меѓу Македонија и Бугарија, кое го пренесуваме во целост. Македонците од [...]

17 07, 2017

Има ли некој нормален или сите се наркомани?

By | 2017-07-17T17:04:36+10:00 July 17th, 2017|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on Има ли некој нормален или сите се наркомани?

Пишува: Тодор Петров  Кога се појави ВМРО-ДПМНЕ на чело со Љупчо Георгиевски на македонската политичка сцена, по дисолуцијата на поранешна СФР Југославија, Македонците мислеа дека ќе стават крај на српскиот хегемонизам во Македонија, ќе ја возобноват Македонската држава, ќе го заокружат вековниот стремеж со суверена и самостојна држава Македонија! И, тоа бидна… Тоа беше време [...]

23 06, 2017

ВРХОВИСТИЧКИОТ ЛАВИРИНТ ВО МАКЕДОНИЈА

By | 2017-08-01T02:10:29+10:00 June 23rd, 2017|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on ВРХОВИСТИЧКИОТ ЛАВИРИНТ ВО МАКЕДОНИЈА

23 јуни 2017 година - Пишува Тодор ПЕТРОВ Во почетокот на плурализмот, за СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ беше бугарофилска партија, лидерот Љупчо Георгиевски беше дежурен бугарофил. Тито Петковски расфрлаше бугарски летоци во Скопје со обвинение: ВМРО-ДПМНЕ е бугарофилска партија. Во почетокот на плурализмот, за ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ беше србоманска партија, лидерот Бранко Црвенковски беше дежурен србоман. На прашањето до [...]

22 06, 2017

БУГАРИЈА Е МАКЕДОНИЈА, ДАЛЕКУ СЕ ТАТАРСТАН, МОНГОЛИЈА И КИНА!

By | 2017-06-22T13:57:21+10:00 June 22nd, 2017|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on БУГАРИЈА Е МАКЕДОНИЈА, ДАЛЕКУ СЕ ТАТАРСТАН, МОНГОЛИЈА И КИНА!

Пишува Тодор ПЕТРОВ Конечно, на актуелниот бугарски премиер Бојко Борисов му успеа: Го донесе Зоран Заев пред Споменикот на Самоил во Софија и двајцата положија цвеќе и се поклонија пред “Царот на Бугарија“. Дури и директорот на Бугарскиот национален историски музеј, Божидар Димитров, по повод посетата на Зоран Заев во Бугарија, за бугарската емисија “Денот [...]

20 06, 2017

МАКЕДОНЦИТЕ ОТФРЛААТ ГЕОГРАФСКА ОДРЕДНИЦА НА ИМЕТО, БИДЕЈЌИ ЗА НИВ МАКЕДОНИЈА Е ЕТНОЛОГИЈА И ИДЕНТИТЕТСКО ПРАШАЊЕ А НЕ ГЕОГРАФИЈА!

By | 2017-06-20T13:50:30+10:00 June 20th, 2017|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on МАКЕДОНЦИТЕ ОТФРЛААТ ГЕОГРАФСКА ОДРЕДНИЦА НА ИМЕТО, БИДЕЈЌИ ЗА НИВ МАКЕДОНИЈА Е ЕТНОЛОГИЈА И ИДЕНТИТЕТСКО ПРАШАЊЕ А НЕ ГЕОГРАФИЈА!

19 јуни 2017 година, Атина, Грција – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) со индигнација го отфрла наци-фашистичкиот предлог на Владата во Атина за географската одредница “Вардарска“ на државното име Македонија со обвинение дека таа “би ги исклучила сите иредентистички барања на Скопје.“ СМК потсетува дека Македонците немаат територијални претензии спрема Грција, ниту државното име Македонија тоа [...]

20 06, 2017

АТИНА ДОЛЖИ ИЗВИНУВАЊЕ И РЕПАРАЦИИ ЗА НАСИЛНО ПРОГОНЕТИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ОКУПИРАНИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА!

By | 2017-08-01T02:15:12+10:00 June 20th, 2017|Latest News, News by Todor Petrov|Comments Off on АТИНА ДОЛЖИ ИЗВИНУВАЊЕ И РЕПАРАЦИИ ЗА НАСИЛНО ПРОГОНЕТИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ОКУПИРАНИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА!

20 јуни 2017 година, Скопје, Македонија - Сојузот на Македонците од Егејот МАКЕДОН, Здружението на Македонците од Егејскиот дел на Македонија - Битола, Матицата на иселениците од Македонија, Сојузот на Македонците со исламска религија, Светскиот Македонски Младински Конгрес и Светскиот Македонски Конгрес, по повод светскиот Ден на бегалците, од Владата во Атина повторно бараат укинување [...]

Load More Posts