13 08, 2018

БОЈКОТ НА РЕФЕРЕНДУМОТ, ОСТАВКА НА ВЛАДАТА И РАСПУШТАЊЕ НА СОБРАНИЕТО!

By | 2018-08-13T00:51:15+10:00 August 13th, 2018|Community, Latest News, Press Release|0 Comments

Денес во големата сала на Музејот на македонската револуционерна борба во Скопје се одржува 28 Генерално Собрание на Светскиот Македонски Конгрес. На 28 Генерално Собрание на СМК присуствуваа претставници од сите делови на Македонија, европските и прекуокеанските земји Канада, САД и Австралија. Во работното претседателство на 28. Генерално Собрание на СМК беа избрани: претседателот на [...]

27 06, 2018

ЗОШТО “REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA“ А НЕ “REPUBLIC OF NORTHERN MACEDONIA“?

By | 2018-06-27T11:28:37+10:00 June 27th, 2018|News by Todor Petrov|0 Comments

Пишува Тодор ПЕТРОВ -  Ја паметиме Тројанската војна која траела десет години, некаде меѓу 13 век п.н.е. до 12 век п.н.е. поради грабнувањето на Елена, сопруга на спартанскиот крал Менелај, брат на микенскиот крал Агамемнон, во која бил вљубен тројанскиот принц Парис, син на тројанскиот крал Пријам и неговата втора жена Хекаба. Данајците ја уништиле [...]

11 06, 2018

ВЕЛИКИОТ ЦАР АЛЕКСАНДАР ТРЕТИ МАКЕДОНСКИ (22 јули 356 г.п.н.е. – 10 јуни 323 г.п.н.е. )

By | 2018-06-11T14:03:55+10:00 June 11th, 2018|Latest News|0 Comments

10 јуни 2018 година, Пела, Македонија - Пишува- Светски Македонски Конгрес! На 22 јули 356 година пред новата ера, пред 2.374 години, во македонската древна престолнина Пела, се роди Великиот Македонски Император Александар Трети Македонски, син на Великиот Цар Филип Втори Македонски и на царицата Олимпија, ученик на Аристотел Македонецот. Со неговите 33 години живот [...]

14 04, 2018

WORLD MACEDONIAN CONGRESS FILES CRIMINAL PROCEEDINGS AGAINST ZAEV AND DIMITROV FOR CRIMES AGAINST THE STATE AND THE NATION!

By | 2018-04-14T22:14:01+10:00 April 14th, 2018|Latest News|0 Comments

The World Macedonian Congress (WMC) filed criminal proceedings against the Prime Minister of the Republic of Macedonia Zoran Zaev and Foreign Minister Nikola Dimitrov with the Public Prosecutor's Office in Skopje for damaging the international reputation of the Republic of Macedonia (Article 178), the public ridicule of the Macedonian people (Article 179), high treason (Article [...]

1 04, 2018

Remember When – Greece Stole Australia’s Twelve Apostles?

By | 2018-04-01T05:49:07+10:00 April 1st, 2018|Latest News|0 Comments

Greece's tourism board used images of the iconic landmark... because they claimed Australian skies carry stars with Greek names! A 2014 campaign video by the Greek Tourism Ministry used unlicensed footage of Australia's famous Twelve Apostles- The Visit Greece video tells how Aphrodite, the goddess of love, was born from the waves as it pans [...]

31 03, 2018

КОЈ ЈА ПЛАЌА ЕКИПАТА И КРАНОТ “ЕГЗЕКУТОР“ ОД БУГАРИЈА ВО ДУПКАТА НА ПЛАЦОТ ПОЗАДИ ТЦ “РАМСТОР“?

By | 2018-03-31T04:15:38+11:00 March 31st, 2018|News by Todor Petrov|0 Comments

Пишува Тодор ПЕТРОВ -  На социјалните мрежи се појавија фотографии од кранот кој наводно пристигнал од Бугарија за со него да се дислоцира споменикот на Александар Македонски од плоштадот “Македонија“! Станува збор за кран од моделот KATO NK-800, 80 тони носивост и 50 метри висина. Не остана долго енигма, каде се наоѓа овој кран “егзекутор“! [...]

16 03, 2018

The Enemy of Macedonia Have Made One More Giant Leap in Destroying Macedonia!

By | 2018-03-16T19:31:35+11:00 March 16th, 2018|Latest News|0 Comments

The Republic of Macedonia parliament, on Wednesday, March 15th passed legislation to pass a dual language law for Albanian to be included for official use across all administrative levels, including the judiciary, municipalities, local councils, hospitals and all government departments. Reports indicate this will affect 130,000 administrative roles and positions within the Republic of Macedonia. [...]

10 03, 2018

MAKEDONCITE NE SE IREDENTISTI KON GRCIJA, TUKU GRCITE SE OKUPATORI NA MAKEDONIJA OD 1912 GODINA!

By | 2018-03-10T04:24:56+11:00 March 10th, 2018|Latest News|0 Comments

Svetskiot Makedonski Kongres (SMK) baranjata na grčkiot pretsedatel Prokopis Pavlopulos za promena na Ustavot, imeto na državata, imeto na Makedonskiot narod i imeto na Makedonskiot jazik, i istovremeno otkažuvanje od postoenje na Makedoncite vo Grcija, gi smeta za rasizam, naci-fašizam i agresija vrz suverenitetot i integritetot na Makedonskiot narod i Makedonskata država! SMK gi otfrla [...]

9 03, 2018

Hristijan Mickoski – “The Macedonian diaspora is an integral part of the country’s make-up”

By | 2018-03-09T13:50:57+11:00 March 9th, 2018|Latest News|0 Comments

In the past few days, I have noticed an intensive, wider negative campaign targeting the Macedonian emigrants who make up our diaspora, generalizing and criticizing their role and actions. The source of most of these insults are those who politically manipulated this topic in the past, they were shown for false spirits, one day doing [...]

7 03, 2018

MAKEDONCITE VO KANADA NA DONATORSKIOT BANKET SOBRAA POVEḰE OD 116.000 DOLARI ZA ODBRANA NA MAKEDONSKITE NACIONALNI INTERESI!

By | 2018-03-07T13:40:11+11:00 March 7th, 2018|Latest News|0 Comments

MAKEDONSKA KOORDINATIVNA MREŽA - KANADA - Vikendov vo soborniot hram na Makedonskata pravoslavna crkva “Sveti Kliment Ohridski“ vo Toronto, vo organizacija na Svetskiot Makedonski Kongres - Kanada, Makedonskoto meǵunarodno dviženje za čovekovi prava, Organizacijata Obedineti Makedonci -Kanada i Združenieto “Andon Lazov Janev Ḱoseto“ vo Toronto, obedineti vo Makedonskata koordinativna mreža - Kanada, kako i makedonskite [...]

Load More Posts